Ajánlott védőoltások


A gyermekük a tanácsadások során minden szükséges, kötelező védőoltást megkap. Lehetőség van azonban további ajánlott védőoltások beadására. Az oltásokat receptre írjuk fel a szülő kérésére. Az oltás szállításánál és tárolásánál figyelni kell arra, hogy hűtőtáskában szállítsuk, illetve a hűtő belsejében (nem az ajtó részen) tároljuk. Ez különösen fontos a bárányhimló elleni védőoltás esetében.


Pneumococcus baktérium okozta betegségek ellen

A pneumococcus baktérium a gyermek- és felnőttkori tüdőgyulladások nagyrészéért, középfül- és arcüreg gyulladásokért valamint gennyes agyhártyagyulladásokért lehet felelős. Nagy előrelépés, hogy államilag támogatott módon, ingyenesen kérhetik a védőoltás beadását. A következő oltási rend a javasolt: 2, 4 és 15 hónapos kötelező védőoltással egyidőben adható.

Kérjük, hogy a szülő írásban nyilatkozzon az oltás kéréséről, illetve arról is, ha nem kéri ezt a védőoltást. 

Rotavírus elleni védőoltás

A kisgyermekkori hányással és hasmenéssel járó betegségek legfőbb kórokozója a rotavírus.  Kisgyermek- és csecsemőkorban a rotavírus fertőzés gyorsan kiszáradáshoz vezethet még a leggondosabb szülő ápolás ellenére is.

A rotavírus elleni védőoltás szájon át adható, van 2 oltásból és létezik 3 oltásból álló sorozat is. Egy oltás ára 13-17000 Ft között van, azonban a pontos árról érdeklődjenek a gyógyszertárakban.

Fontos tudni, hogy az oltási sorozatnak a csecsemő 6 hónapos koráig be kell fejeződni, későbbi időpontban már nem kérhető.

Meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen

A meningococcus baktérium súlyos agyhártyagyulladást vagy vérmérgezést okozhat. Sajnos a leggondosabb orvosi tevékenység ellenére a betegek egy része meghal. A baktériumnak 13 típusa létezik, ezek közül jelenleg 4 ellen rendelkezünk védőoltással. Hazánkban a C tipusú meningococcus betegség emelkedését tapasztaljuk 2010 óta.

Legveszélyeztetettebb korosztály a 2 év alattiak és a 11-26 évesek. A két év alattiak számára a C típus elleni konjugált védőoltás adható. Ez emelt összegű támogatással adható, így egy oltás ára kb. 2500 Ft. Egy év alatt 2 oltás, majd egy év múlva egy emlékeztető oltás szükséges. Egy éves életkor felett egy oltás elegendő. Két éves kor felett is egy oltás szükséges, azonban ebben az életkorban már nem jár támogatás, így a vakcina ára kb. 7000 Ft.

Az oltást a jelenlegi járványügyi helyzet miatt 3-5 évente javasolt ismételni.

Tizenegy éves életkor felett 4 szerocsoportot tartalamzó oltás javasolt, hasonlóképpen ez javasolt az egzotikus helyekre utazó felnőtteknek is (India, Afrika). Ennek az oltásnak az ára kb. 15000 Ft, és hosszú távú védettséget biztosít.

A közeljövőben várható a szintén gyakori B szerocsoport elleni védőoltás megjelenése is.

 

 

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen

Fertőzött kullancs csípésével terjedő agyvelőgyulladás ellen véd az oltás, mely 18 hónapos kor után bármikor adható. Három oltás szükséges a védettség megszerzéséhez, de a tavaszi-nyári időszakban végzett gyorsított immunizálás során 3 oltás, majd egy év múlva egy emlékeztető adandó. Elsősorban késő ősszel és télen javaslom az oltás felvételét, mert az oltási sor során beszerzett kullancscsípés az oltási sor megszakításához vezet. A folyamatos védettség érdekében először 3 év múlva, majd 5 évente emlékeztető oltás szükséges.

Azoknak javaslom, akik gyakran járnak a természetben, vagyis Diósgyőrben mindenkinek. Vigyor

   

Bárányhimlő ellen

A bárányhimlő ismert és ártalamtlannak gondolt gyermekkori megbetegedés. Bizonyos esetekben azonban súlyos formákat is ölthet, a legnagyobb veszély a kiütések elvakarása kapcsán kialakuló bakteriális felülfertőződés, amely amellett, hogy rendkívül kellemetlen, sajnos veszélyes is lehet. Nem csak az immungyenge, hanem az ép, egészséges immunrendszerű betegeknél is kialakulhatnak szövődmények. Emellett a családon belüli egymást követő betegségek egyre súlyosabbak.

Várandósság alatti bárányhimlő különösen veszélyes mind a kismamára, mind a magzatra, kisbabára nézve.

Védőoltás bárányhimlő ellen 9 hónapos kortól már adható, de 1 éves kor után ideális, például a 15 hónapos kötelező védőoltással egyidőben.

A védőoltás minimum 6 hét különbséggel 2 oltásból áll. Az oltás ára jelenleg kb 8-9000 Ft gyógyszertártól függően.

 

Influenza elleni védőoltás

Az influenza ellen a vírus nagyfokú változékonysága miatt évente szükséges oltást felvenni. A krónikus betegségben szenvedők (asthma bronchiale, cukorbetegség, daganatos ill. vérképzőszervi betegségben szenvedő, szívbetegek) számára a rendelőben minden influenzaszezon előtt ingyenesen kérhető az oltás. A csecsemők és kisdedek számára 6 -36 hónap között, ha először vannak oltva, 2 oltás szükséges 4 hetes időközzel.


Humán papilloma vírus elleni védőoltás

Közismertebb nevén a "méhnyakrák elleni védőoltás" a humán papilloma vírus fertőzés ellen véd. Ennek a vírusnak meghatározott típusai felelősek a méhnyakrákok 90 % -ért és más nemi úton terjedő betegségekért is. 13 éves kortól javasolt a védőoltás felvétele, lehetőleg a nemi élet megkezdése előtt. Az oltási sor 3 oltásból áll. 
RENDELÉSI IDŐ:
Hétfő: 8-11
Kedd: 15-18
Szerda: 8-11
Csütörtök: 15-18
Péntek: 8-11
A kiírt rendelési időtől rendkívüli esetben térünk el, pl. helyettesítés miatt, erről azonban időben tájékoztatjuk Önöket.
Rendelkezésre állási idő:
Ezen idő alatt
a 06-46-370-706 vagy a 06-46-360-152 telefonszámon elérhető vagyok hétköznapokon.