Mi okozhatja a hányást és hasmenést?

Leggyakrabban a gyomor- és bélrendszert érintő fertőzések , elsősorban vírusok, ritkábban baktériumok okoznak hányást és hasmenést a gyermekeknél. A csecsemő és kisdedkorban a hányás és hasmenés oka legtöbbször a rotavírus fertőzés. Ritkábban ételallergia, vagy a nehezebben emészthető ételek, mint kukorica, zöldbab, borsó is okozhatnak hasmenést.

Egy-két alkalommal előforduló hányás, vagy gyakoribb székletürítés rendszerint nem okoz problémát, és nem igényel különösebb kezelést sem.

 

Mikor veszélyes a hányás és a hasmenés?

Minél több a hasmenés vagy a hányás, annál súlyosabb folyadékveszteség alakul ki. A láz tovább növelheti a folyadékveszteséget. Mindezek együtt könnyen kiszáradást okozhatnak. A kiszáradás olyan ördögi körhöz vezethet a gyermekek szervezetében, amely kórházi kezelést, infúziós folyadékpótlást igényelhet. Minél kisebb a beteg, annál hamarabb szárad ki. Különösen a csecsemők és a kisdedek veszélyeztetettek, de a kifejezett hányás és hasmenés még a nagyobb gyermekek, sőt a felnőttek szervezetét is jelentősen megterhelheti.  

 

Melyek a kiszáradás jelei?

Bágyadt, elesett, csöndes gyermekünk.

Étvágytalan

Kevesebbet pisil a szokásosnál, pelenkázáskor száraz a pelenka.

Vizelete sötét.

Száraz a szája, nyelve lepedékes.

Szomjas. Ezt a kisbabák rendszerint sírással jelzik, vagy különösen mohón nyúlnak a folyadék után.

Szeme karikás.

Csecsemők esetében érdemes a szülőnek végigsimítani a kisbaba fejét és a besüppedt nagykutacs szintén folyadékhiányra utalhat.

Bőrének rugalmassága csökkent, a hasbőr ráncolhatóvá válik.

Lehellete jellegzetes szagú. („acetonos”)

 

Mit tehetünk otthon gyermekünk hányása, hasmenése esetén? Hogyan előzhetjük meg a kiszáradást? 

Mind a hányás, mind a hasmenés folyadékhiányt eredményez, ezért mindenképpen kezdjük el itatni gyermekünket. Nagyobb gyereknél kezdetben adhatunk vizet, erőlevest, de óvakodjunk a cukros üdítőitaloktól, mert azok cukortartalma fokozhatja a hasmenést. Ezen folyadékok ásványi anyag, só- és cukortartalma nem optimális, ezért nem javasolt hosszú ideig az alkalmazásuk.

A gyógyszertárakban elérhető több olyan készítmény, úgynevezett orális rehidráló folyadék (azaz szájon keresztül alkalmazandó, a folyadékháztartás helyreállítását segítő készítmény,(pl. Normolyt, Humana elektrolyt), amely olyan összetételben tartalmaz ásványi anyagokat, sót, káliumot, amely segíti a szervezet egyensúlyának helyreállítását. Ezek a készítmények rendszerint por formájában kaphatók, és vízben kell feloldani őket. Már csecsemőkorban is alkalmazhatók.

 

Mennyi folyadékot adjunk?

  • Mérjük és írjuk le, mennyi folyadékot adtunk!
  • Ha gyermekünknek csak hasmenése van, de hányása nincs, akkor szabadon adjunk neki annyi folyadékot, amennyit kíván.
  • Hányás esetén nehezebb dolgunk van, hiszen gyakran a beadott folyadékot sem tolerálja a kisgyermek szervezete. Ilyenkor tanácsos fokozatosan kisebb, pl. teáskanálnyi  mennyiségekkel próbálkozni néhány perces szüneteket tartva, majd lassan emelni az adagot. Ha gyermekünknél ismételten hányás jelentkezik, akkor érdemes 30-60 percet várni, és ismét elkezdeni a folyadék fokozatos adagolását. Orális rehidráló folyadékot alkalmazzunk egészen addig, amíg a hányás nem szűnik meg és gyermekünk képes néhány falat szilárd ételt is elfogyasztani.

 

Adhatok-e szilárd ételt gyermekemnek betegsége alatt?

  • A szoptatás hányás és hasmenés esetén is javasolt, mert az anyatej segít a bélflóra helyreállításában.
  • Tápszerrel táplált csecsemők esetében javasolt néhány napig olyan tápszer alkalmazása, amely nem tartalmaz laktózt, mert a laktóz, azaz a tejcukor, fokozhatja a hasmenést.
  • Kisdedek, kisgyermekek esetében fél-egy napos diétát követően lehet próbálkozni szilárd táplálékkal. Itt szintén fontos, hogy cukrot ne tartalmazzon a diétés étrend; burgonypüré, főtt rizs, pirítós, háztartási keksz, ropi javasolt az első napokban, majd fokozatosan kiegészíthetjük csirkehússal, sajttal, joghurttal. Rendszerint három nap alatt visszaállhatunk a megszokott étrendre.

 

Hányás és hasmenés esetén kell-e gyógyszert adni gyermekemnek?

Valószínűleg nem. A hasmenés és hányás oka leggyakrabban vírusfertőzés, ezért az antibiotikumok hatástalanok. Olyan gyógyszert, pl. széntablettát, alkalmazni, amely a hasmenést megállítja, nem javasolt, mert a hasmenés kórokozói a széklettel ürülnek ki a szervezetből.

A különböző hányáscsillapítók az amúgy is bágyadt gyermeket álmossá, aluszékonnyá tehetik, ez pedig tovább nehezítheti a szájon keresztüli folyadékpótlást. A kúpok mindemellett a hasmenéses széklettel gyorsan kiürülnek, mielőtt még kifejthetnék hatásukat.

Gyógyszerek alkalmazását mindenképpen beszéljük meg orvossal!

 

Hányás és hasmenés esetén mikor forduljunk orvoshoz?

Fontos kérdés, hogy a szülő meddig mehet el az otthoni ápolásban. Ha kétségei vannak, bizonytalan, mindenképpen forduljon orvoshoz, hiszen a hányós, hasmenős kisgyermek állapota nagyon gyorsan változhat.

Néhány támpont, amely segítheti a szülőket: 

Forduljunk orvoshoz,

…ha 6 hónaposnál fiatalabb a csecsemőnk.  

…ha 6 hónaposnál idősebb és láza is van.

…ha a fent részletezett kiszáradás jelei közül bármelyiket észleljük.

…ha 6 órán keresztül jelentkezik hányása és nem tudunk folyadékot pótolni szájon keresztül.

…ha a kihányt tartalom vért is tartalmaz.

…ha nem volt vizelete 6 órán belül.

…ha szokatlanul aluszékony.

…ha hasi fájdalmai vannak legalább 2 órája.

…ha súlyos hasmenése van (8 széklet 8 órán belül).

 

Hányás és hasmenés esetén mikor szükséges kórházi kezelés? 

Ez elsősorban a kiszáradás mértékétől és a szájon keresztüli folyadékpótlás sikerétől függ. Súlyos kiszáradás esetén, illetve nem csillapodó hányás esetén infúziós folyadékpótlásra van szükség.  Az infúzió gyorsan és biztonságosan átsegíti a gyermeket a hányás és hasmenés nehéz időszakán.

 

Megelőzhető-e a hányás és hasmenés?

A higiénés szabályok betartása, a pelenkázás és toalett-használat utáni rendszeres kézmosás, az ételek megfelelő feldolgozása meggátolja bizonyos fertőzések elterjedését, de sajnos nem mindent. Testvérek esetén ügyeljünk az elkülönítésre, akár a játékok fertőtlenítésére is. A kisgyermekkor leggyakoribb fertőző hasmenését okozó rotavírus ellen van védőoltás, amely viszont csak 6 hónapos kor előtt adható be.   

 

 
RENDELÉSI IDŐ:
Hétfő: 8-11
Kedd: 15-18
Szerda: 8-11
Csütörtök: 15-18
Péntek: 8-11
A kiírt rendelési időtől rendkívüli esetben térünk el, pl. helyettesítés miatt, erről azonban időben tájékoztatjuk Önöket.
Rendelkezésre állási idő:
Ezen idő alatt
a 06-46-370-706 vagy a 06-46-360-152 telefonszámon elérhető vagyok hétköznapokon.